Tuesday, 3 September 2013

KRT tarik minat generasi muda


Paroi, 01 Sept –Menteri Besar Negeri Sembilan, Dato’ Seri Utama Hj Mohamad Hj Hasan menyempurnakan bangunan baharu Kawasan Rukun Tetangga Taman Paroi Jaya ‘A’ Seremban.

Di dalam ucapan, beliau menyatakan bahawa komposisi kependudukan Melayu di bandar telah menyaksikan beberapa perubahan dan jurang kehidupan antara bandar dan luar bandar. Tambah beliau ini kerana kerajaan negeri prihatin serta mengambil berat keselamatan dan kesejahteraan rakyat.

Pelbagai kemudahan dan insfrastruktur di bina menjadikan masyarakat bandar berkembang mengikut arus perdana dalam masa yang sama membawa perkembangan kepada kehidupan di luar bandar.

Begitu di kampung, keselamatan dan kesejahteraan dijaga oleh JKKK di bawah Kementerian Pembangunan Luar Bandar begitu juga di bandar di mana KRT di bawah Jabatan Perpaduan Negara dan Intergrasi Nasional,masing-masing memainkan peranan yang sama.

Sedang negara pesat membangun, faktor keselamatan dan kesihatan di ambil perhatian khusus agar rakyat berasa selesa dan sejahtera di kawasan kediaman mereka.

Skim Rondaan Sukarela (SRS) di bawah penyeliaan KRT berjaya memainkan peranan itu juga menjadikan kawasan di bawah skim tersebut berjaya mengurangkan kadar jenayah.

Namun begitu, Menteri Besar menasihatkan SRS di kawasan ini di buka kepada generasi muda dan lebih bertenaga bagi memantau kawasan dan persekitaran yang perlu diambil perhatian.

Turut hadir, Pengarah Jabatan Perpaduan Negara dan Intergrasi Nasional, Negeri Sembilan, Pengerusi KRT Taman Patoi Jaya ‘A’,  Dato’ Hj Mohd Mokhtar Hj Mohd Yassin dan Pengasas KRT Taman Paroi Jaya, Dato’ Mohd Firdaus Harun.

No comments:

Post a Comment