Tuesday, 28 April 2015

Mahasiswa mesti bijak dapatkan maklumat - Mohamad


KAHERAH: Penuntut Malaysia di luar negara perlu bijak dalam mendapatkan maklumat sahih mengenai isu-isu semasa dan perkembangan yang berlaku di tanah air, kata Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hasan. Beliau berkata, mereka tidak boleh hanya bergantung kepada laman sosial seperti blog, Twitter dan Facebook semata-mata kerana maklumat di medium berkenaan tidak mengamalkan etika penulisan dan kewartawanan. 

"Dunia zaman teknologi maklumat ini tidak macam dulu. Maklumat dan berita boleh diperoleh di hujung jari dalam pelbagai cara seperti di laman-laman sosial. "Tetapi penulis di laman sosial mereka bukan berlesen dan tidak mempunyai etika atau garis panduan seperti wartawan yang sepatutnya dan mereka boleh tulis apa sahaja," katanya kepada pemberita Malaysia selepas beramah mesra dengan anggota Kelab UMNO Luar Negara Mesir di sini Sabtu. 

Mohamad berada di sini untuk lawatan kerja tiga hari bagi meninjau perkembangan mahasiswa dan mahasiswi Negeri Sembilan yang mengikuti pengajian di Mesir. Beliau berkata, selain membaca maklumat atau berita yang dipaparkan di laman sosial, para penuntut perlu membaca maklumat atau berita sama daripada sumber lain dan membuat perbandingan. Katanya, dengan cara ini mereka boleh mendapatkan maklumat lebih tepat dan tidak mudah terpedaya dan terpengaruh dengan anasir yang boleh melemahkan jati diri terhadap negara. 

Terdahulu, semasa berucap pada majlis itu, Mohamad yang juga anggota Majlis Tertinggi UMNO berkata, kerajaan perlu menggunakan pendekatan strategi lautan biru dalam memantau pelaksanaan Cukai Barang dan Perkhidmatan termasuk menggunakan khidmat anggota Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela).

 Langkah itu bertujuan membantu petugas Jabatan Kastam Diraja Malaysia dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan melaksanakan tanggungjawab pemantauan dan penguatkuasaan dengan lebih berkesan. "Pada masa ini, Kastam dan KPDNKK sahaja tidak mampu untuk mengawal peniaga dan peruncit seluruh negara yang terlalu besar jumlahnya, jadi kita perlu menggerakkan seperti anggota Rela atau anggota UMNO sendiri untuk membantu," katanya. 

2 comments:

 1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
  Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

  ReplyDelete
  Replies
  1. Syukur alhamdulillah saya ucapkan kepada ALLAH karna atas kehendaknya melalui MBAH RAWA GUMPALA saya sekaran sudah bisa buka toko sendiri dan bahkan saya berencana ingin membangun hotel dan itu semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya tidak pernah menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini,atas bantuan MBAH RAWA GUMPALA yang telah memberikan nomor selama 3x putaran dan alhamdulillah itu semuanya tembus bahkan beliau juga membantu saya dengan dana ghaib dan itu juga benar benar terbukti,MBAH RAWA GUMPALA juga menawarkan minyak penarik kepada saya dan katanya minyak ini bisa digunakan untuk berbagai jenis keperluan dan baru kali ini saya temukan paranormal yang bisa dipercaya,,bagi teman teman yang ingin dibantu untuk dikasi nomor yang benar benar terbukti tembus atau dana ghaib dan kepengen ingin membeli minyak penarik silahkan hubungi MBAH RAWA GUMPALA di 085316106111 ini benar benar terbukti nyata karna saya sendiri yang sudah membuktikannya. BUKA BLOG MBAH RAWA GUMPALA

   Delete