Monday, 17 November 2014

Memperbaiki Jati Diri


Menteri Besar Negeri Sembilan, YAB. Dato’ Seri Utama Hj Mohamad Hj Hasan menyeru umat Islam negara dan negeri ini kembali kepada fitrah agama, memperbaiki jati diri dan memelihara akidah yang kian goyang.

Perkara ini perlu di ambil perhatian serius oleh umat Islam setelah dunia Islam di serang bertubi-tubi, kini hanya Malaysia yang tinggal sebagai benteng akhir mempertahankan agama suci Islam.

Menteri Besar hadir di Majlis Sambutan Maal Hijrah 1436H Peringkat Dewan Undangan Negeri (DUN) Kawasan Rantau di Masjid Imam Hj Kahar, malam tadi melafazkan perasaan khuatir kepada situasi dan keadaan yang melanda negara ini kerana semakin banyak fahaman dan aliran agama datang tanpa di duga.

Kekhuatiran beliau jelas terpancar dengan pelbagai fahaman dan aliran, sesetengah mereka tidak menyakini hadis (anti hadis) dan hanya berpandukan al-Quran semata.


Di perkembangan mutakhir pula, semakin ramai golongan liberal yang menuntut hak asasi kebebasan melebihi dari perundangan yang termaktub di dalam al-Quran.

Perkara ini menjadi punca kebocoran dan ketirisan, jika tidak diperbaiki dikhuatiri akan melanda umat Islam secara keseluruhannya.

Malah, melalui hak kebebasan yang diperjuangkan tidak kena pada gayanya kerana Al-Quran merupakan mukjizat Allah SWT dan perlu dipertahankan sebagai panduan umat seluruh dunia.

Hadir sama, Yang di-Pertua Dewan Undangan Negeri, Negeri Sembilan, Dato’ Dr. Hj Awaluddin Hj Said, Setiausaha Kerajaan Negeri, Negeri Sembila, Dato’ Hj Mat Ali Hj Hasan, Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri merangkap ADUN Kawasan Chembong, Dato’ Zaifulbahari Idris dan ADUN Kawasan Paroi, Tuan Mohd Ghazali Hj Abdul Wahid.

No comments:

Post a Comment