Thursday, 17 January 2013

Geran IBM diterima, cabaran bandar ICT bermula




SEREMBAN, 09 Jan. – Dato’ Seri Utama Hj Mohamad bin Hj Hasan, Menteri Besar Negeri Sembilan hadir di Majlis Penyampaian Geran IBM Smarter Cities Challenge di Klana Resort, Seremban tengahari tadi.
Penganugerahan Geran IBM itu adalah satu-satunya di Malaysia dan penilaian ini dibuat diperingkat antarabangsa. Rangkaian Minang Sdn. Bhd adalah syarikat yang mewakili Negeri Sembilan bersama-sama 500 bandaraya lain diseluruh dunia.

“Ini adalah sebagai penggalak dan pembakar semangat untuk membangunkan Negeri Sembilan untuk menjadi sebuah negeri yang terdahulu berbanding yang lain. Geran yang bernilai RM1.22 juta ini juga akan menyokong dasar ICT Negeri Sembilan,” demikian kata Menteri Besar Negeri Sembilan dalam sidang media ringkas bersama media selepas majlis tamat.

Beliau berkata bahawa ICT pada masa kini adalah keperluan dan untuk mencapai negeri yang maju, perlu memastikan ICT membangun sejajar dengan ledakan teknologi maklumat kini.
Menteri Besar berkata, “ Semua pihak perlu memainkan peranan supaya meransang masyarakat agar dasar ICT ini berkesan kepada semua lapisan masyarakat.”
Menteri Besar berbesar hati menyampaikan geran IBM Smarter Cities Challenge kepada wakil syarikat Rangkaian Minang Sdn.Bhd.
Turut hadir, Dato’ Hj Mat Ali Hasan, Setiausaha Kerajaan Negeri, Negeri Sembilan, Ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri.

No comments:

Post a Comment