Tuesday, 17 March 2015

Pusat Internet 1 Malaysia (PI1M)


Linggi, – Penduduk sekitar Mukim Linggi, Port Dickson kini dapat menikmati kemudahan jalur lebar setelah siapnya Pusat Internet 1 Malaysia (PI1M) yang dijayakan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) di Pusat Internet 1 Malaysia Linggi.

PI1M yang dilaksanakan oleh SKMM di bawah Program Perkhidmatan Sejagat atau lebih dikenali sebagai USP. Fokus utama PI1M adalah untuk memberikan perkhidmatan capaian internet secara kolektif kepada masyarakat setempat di kawasan yang kurang liputan perkhidmatannya.

PI1M di Mukim Linggir merupakan pusat pertama dibangunkan di Daerah Port Dickson, dan ke 28 seluruh Negeri Sembilan yang wujud sejak 15 Februari 2015. Namun begitu, SKMM akan terus memantau pusat yang masih dalam pembinaan dan memastikan rakyat di negara dan negeri ini dapat berkomunikasi melalui kemudahan jalur lebar.

PI1M Linggi disempurnakan oleh Menteri Besar Negeri Sembilan, YAB. Dato’ Seri Utama Hj Mohamad Hj Hasan.

Menteri Besar di dalam ucapan menyatakan bahawa internet merupakan dunia tanpa sempadan yang mana semua orang boleh terokainya setiap masa bagi mengetahui segala maklumat tanpa tapisan.
Namun begitu, beliau menasihatkan kepada semua pengguna internet agar memahami dan bijak menerima sesuatu berita yang disampaikan kerana tidak semua berita dan maklumat yang disampaikan tersebut adalah benar.

Beliau turut menegur pengguna internet tidak menyebarkan sesuatu berita yang tidak disahihkan benar dan tepat sehingga penerima maklumat menganggap maklumat yang diterimanya betul.
Kemudahan internet yang diterima ini perlu digunakan secara betul dan berdisiplin, sebolehnya elakkan penyebaran maklumat fitnah kerana itu akan mengundang kepada perselisihan faham, perpecahan dan kesepakatan menjadi retak menanti belah.

Menyambut kehadiran beliau, Ketua Pembangunan Industri SKMM, Tuan Mohd Ali Hanafiah, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kawasan Linggi, YB Tuan Hj Abd Rahman Mohd Redza dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kawasan Bagan Pinang, Dato’ Tun Hairudin Abu Bakar

1 comment:

  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
    Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

    ReplyDelete